اعضای اوپک در یکصد و شصت و یکمین نشست خود در وین، سقف تولید این سازمان را بدون تغییر در سطح 30 میلیون بشکه در روز حفظ کردند؛ تصمیمی که منجر به واکنش بازارهای جهانی و افزایش قیمت نفت شد.

  یزدفردا :انتخاب دبیرکل اوپک به نشست آذر ماه موکول شد
 اعضای اوپک در یکصد و شصت و یکمین نشست خود در وین، سقف تولید این سازمان را بدون تغییر در سطح 30 میلیون بشکه در روز حفظ کردند؛ تصمیمی که منجر به واکنش بازارهای جهانی و افزایش قیمت نفت شد. قیمت‌های جهانی نفت در حالی تا پیش از برگزاری نشست 161 اوپک، روند کاهشی را در پیش گرفته بود که در واکنش به تصمیم اعضای اوپک افزایش یافت. پیش از برگزاری نشست وزارتی اوپک، بسیاری از کارشناسان عرضه نفت بیش از سقف تعیین شده برای اوپک و رشد کند تقاضای جهانی نفت را دلیل کاهش قیمت‌های نفت ارزیابی می‌کردند. حالا با تثبیت تولید اوپک در سطح 30 میلیون بشکه در روز، بازارهای جهانی نفت بار دیگر در دو روز گذشته روند افزایشی را در پیش گرفته است. توافق اعضا براي تعهد به سهمیه‌های تعیین شده تا 6ماه آینده در نشست روز پنج‌شنبه (25خرداد) از جمله دلایلی است که به نظر برخی از کارشناسان منجر به افزایش قیمت نفت شده است.
افزایش قیمت نفت
بهای هر بشکه نفت خام «دبلیو.تی.آی» آمریکا در حالی روز چهارشنبه در رقم‌های 82 تا 83دلار در نوسان بود که این میزان در معاملات روز جمعه به بیش از 84دلار افزایش یافت. از سوی دیگر، نفت خام برنت دریای شمال نیز در حالی روز چهارشنبه در سطح 97دلار بود که این میزان در روز جمعه به بیش از 98دلار افزایش یافت.
تکروی نکنید
پیش از برگزاری نشست یکصد و شصت و یکم اوپک، کشورهای عربستان، کویت، قطر و امارات متحده عربی خواستار افزایش سقف تولید تا 500هزار بشکه در روز بودند، اما کشورهای ایران، ونزوئلا، عراق و آنگولا بر این باور بودند که بازار با مازاد عرضه روبه رو است. نگرش متضاد این دو گروه در نهایت به نفع گروه دوم تمام شد و اعضای اوپک با تثبیت سهمیه‌ها موافقت کردند. تصمیمی که باعث شد بسیاری از اعضای اوپک از برخی از کشورها (از جمله عربستان) که مازاد بر سهمیه تولید می‌کنند، بخواهند تا برای حمایت از نفت 100دلاری از تکروی و افزایش تولید یک جانبه نفت در بازارهای جهانی پرهیز كنند و به تعهدهای خود در اوپک پایبند باشند. موضوعی که برخی از وزراي اوپک نسبت به آن خوشبین نیستند و معتقدند افزایش غیرمنطقی تولید از سوی برخی از اعضای اوپک و حفظ سقف تولید در نشست اخیر، کمکی به جلوگیری از افت قیمت نفت نخواهد کرد.
وزیر نفت الجزایر از جمله کسانی است که با انتقاد از تصمیم اخیر اوپک برای حفظ سقف تولید، می‌گوید: این تصمیم در شرایط کنونی برای جلوگیری از روند نزولی قیمت نفت کافی نخواهد بود. یوسف یوسفی پس از نشست وزرای نفت اوپک، تصریح کرد: با توجه به افزایش تولید اوپک، افت قیمت نفت خارج از کنترل است و خیلی سخت می‌توان در چنین شرایطی قیمت نفت را به سطح پیشین بازگرداند. آمارهای اوپک نشان می‌دهد میزان تولید نفت این سازمان طی ماه مه ‌(اردیبهشت-خرداد) به بیش از 31/6 میلیون بشکه در روز رسید که 6/1 میلیون بشکه از سقف تولید این سازمان بيشتر بوده است. در مقابل نگرانی برخی از اعضای اوپک از کاهش مجدد قیمت نفت، عبدالله سالم البدری، دبیرکل اوپک معتقد است: تصمیم اعضای اوپک برای تثبیت سقف تولید روزانه 30 میلیون بشکه، در واقع به معنای کاهش روزانه یک میلیون و 600 هزار بشکه عرضه نفت این سازمان در بازارهای جهانی است؛
چرا که در کنار این موضوع از اعضای اوپک هم خواسته‌ایم که از تکروی بپرهیزند و به تعهدهای خود در اوپک پایبند بماند. به گزارش «رويترز»، علي النعيمي، وزير نفت عربستان نيز مي‌گويد كه كشورش به تعهدات اوپك پايبند است. با اين حال وي در برابر اين سوال كه آيا عربستان عرضه نفت به بازارهاي جهاني را كاهش خواهد داد يا نه؟ سكوت كرد، اما گفت كه سياست عربستان ايجاد تعادل در توليد و فروش جهاني نفت است.
انتخاب دبیرکل به آذرماه موکول شد
در کنار تصمیم‌گیری در مورد سقف تولید اوپک، اعضای اين سازمان انتخاب دبیرکل برای سال 2013میلادی را نیز در دستور کار داشتند كه البته بی‌نتیجه ماند تا فعالان بازار نفت برای شناسایی دبیرکل جدید اوپک حداقل شش ماه دیگر به انتظار بنشینند.
پیش از برگزاری نشست اخیر اوپک؛ ایران، عراق، اکوادور و عربستان کاندیدای خود را برای تصدی سمت دبیرکلی اوپک به دبیرخانه این سازمان معرفی کرده بودند. انتخاب دبیرکل اوپک در حالی به نشست آذر ماه این سازمان موکول شد که وزیر نفت ایران در رابطه با آن می‌گوید: اعضای اوپك در این جلسه در خصوص انتخاب دبیركل جدید به اجماع نرسیدند و قرار شد كه كمیته ای برای بررسی كارنامه نامزدها تشكیل شود و به اعضا گزارش بدهد و احتمالا در جلسه بعدی اوپك در این خصوص تصمیم گرفته خواهد شد. رستم قاسمی افزود: چهار كشور ایران، عراق، عربستان و اكوادور در نشست اوپک از كاندیداهای خود دفاع كردند و در این میان كاندیدای ایران كارنامه خوبی داشت.
100 تا 120دلار، قیمت واقعی نفت
وی در ادامه در مورد تصمیم اعضای اوپک برای تثبیت سهمیه‌ها و تاثیر آن بر قیمت نفت نیز گفت: با تعیین سقف 30 میلیون بشکه در روز و کاهش بخش اضافی تولید نفت اوپک، قیمت‌های نفت منطقی خواهد شد. وزیر نفت ایران با اشاره به اینكه قیمت نفت به عرضه و تقاضا بستگی دارد، افزود: 100 تا 120 دلار قیمت واقعی نفت است؛ بنابراین در جلسه اخیر اوپک قرار شد كه اگر قیمت نفت پایین تر آمد، اوپك جلسه اضطراری تشكیل دهد. عبدالله البدري، دبير كل اوپك نيز يك روز پس از نشست رسمي اعضاي اين سازمان در وين در گفت‌و‌گو با «واشنگتن پست» تاكيد كرد كه افزايش قيمت نفت تا سقف 110 دلار نيز اقتصاد جهان را تهديد نمي‌كند. به اعتقاد وي قيمت زير 100 دلار براي نفت، به ضرر كشورهاي توليد‌كننده است، ضمن اينكه اقتصاد اين كشورها نيز بخشي از اقتصاد جهاني است. به گفته البدري تاثير تصميمات اخير اين سازمان بر قيمت نفت در ماه جولاي آشكار مي‌شود.
پاسخ وزیر به تحریم‌ها
تصمیم کشورهای غربی برای تحریم نفت ایران از 11تیرماه نیز از دیگر محورهایی بود که وزیر نفت در حاشیه نشست 161 اوپک به آن پاسخ داد. وزیر نفت ایران در پاسخ به سوالی مبنی بر تحریم نفت ایران از سوی اتحادیه اروپا، گفت: امیدوارم كه اتحادیه اروپا تحریم‌ها را انجام ندهند ؛ ولی در صورت اعمال تحریم، اگرچه ممكن است ما هم به زحمت بیفتیم ولی زحمت زیادتري متوجه كشورهای وارد‌كننده نفت می‌شود. به گفته وی، تحریم‌ها به یك فرصت برای بروز توانایی‌های ایران تبدیل شده است. قاسمی همچنین گفت: ایران به‌رغم تحریم‌ها، در حال تبدیل شدن به صادر‌كننده تجهیزات نفتی است. قاسمی با بیان اینكه «همه تجهیزات را خودمان می‌سازیم و همه پیمانكاران ایرانی هستند»، این سوال را مطرح كرد كه حال با این اوصاف، از تحریم‌ها چه كسی بیشتر ضرر كرده است؟

منبع:دنياي اقتصاد

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا